Posted by & filed under Ukategorisert.

 Påskelam på marokkansk vis  Nam nam!!

Når vi kjenner at solen varmer og det går mot sommer er det fantastisk skjønt å lengte til eksotiske strøk. Her kombinerer vi sommerlige og eksotisk drømmer med påskens lam for å skape en herlig kombinasjon, som tar deg rett til Maracesh med sine smakfulle krydderier og eksotiske stemning.

 

Som tilbehør har jeg valgt kos kos salat med nøtter og aprikoser med harissa, grillede grønnsaker på marrokansk vis og yoghurt saus med minte, koriander og sitron.

 

IMG_0622

 Marokkansk lammelår.

6 personer

Dag 1:

Mariner lammet i forkant, helst dagen før.
1 lammelår med ben, ca 2,5 kg
1 -2 kanelstenger
2 kinesisk hvitløk
1 potte koriander
Minteblader
Malt koriander
Malt kumin
Hele koriander frø
Gurkemeie eller saffran
Chipotle chili
Meierismør
1 sitron
1 appelsin
Pepper

 

Grillede ovnsbakte grønnsaker

1 stor søtpotet
2 stk mellomstore auberginer
2 stk squash
3 stk båt løk
1 rød paprika

 

Stikk hul med en skarp kniv på begge sider av låret. Del kanelstang i passende pinner, fyll i hullene. Skjær hvitløken i små båter/biter. Fyll videre,hullene med hvitløk og litt smør. Stapp videre med koriander og minteblader. Gni deretter lammelåret inn med olivenolje, appelsin, sitron, malt koriander, kumin og gurkemeie. Dryss over korianderfrø, chipotle chili og gjerne saffran, om du har det tilgjengelig.Dag 2:
Sett ovnen på 175 grader, legg låret på rist, over en langpanne og legg søtpoteter, løk, aubergin, squash og paprika i langpanne under risten med lammet over. Stek en halv time pr kg. Bruk steketermometer. Når termometeret har nådd 65 til 70 grader er lammet ferdig. Ta ut låret og la det hvile på risten i ca 15 min. Dryss over maldonsalt. Dekk til med aluminiumsfolie. I mellomtiden guffer du opp grønnsakene på varmluft og grill til de er møre.

 

IMG_0167

 

Kos kos med harissa

500 g kos kos. ( Bruk en variant fra innvandrer butikk, ikke Go green)

1 ss meierismør

2 ss solsikkeolje
1 -2 ss gurkemeie
Hakkede valnøtter
Pistasjnøtter
Gule rosiner
Hakkede aprikoser
1 pakke red rødbet salat
1/4 granat eple
Kokende vann

 

Harissa

 

1 kopp soltørkede tomater
1 kopp aprikoser
1 kinesisk hvitløk
1 liten rød chili
1 neve frisk minte
1 neve frisk koriander
Skall og saft fra en halv appelsin
Skall og saft fra en halv sitron
2 ss pinjekjerner
1 ss fenikkelfrø
1 ss korianderfrø
4-5 stk hel kardemomme
Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en grovmalt marinadesaus.
Smelt smøret i en kjele med solsikkeolje. Rett før du har i kos kos, tilsett gurkemeie. Fres kos kos´en i et par minutter. Tilsett ca to kopper kokende vann, en av gangen. Fres god men du røre konstant. Deretter heller du blandingen over i en kald bolle og jobber med kos kos`en til den er ferdig. Bland godt i noen minutter, bruk gjerne fingrene. Vask og tørk rødbet bladene, hakk valnøtter og aprikoser.Når kos kos`en er avkjølt, blander du inn alle ingrediensen med harissa. Spar på noen av ingrediensen og bruk som pynt. Legg på lekkert fat og pynt med granateple,

 

 

IMG_1703

 Yoghurt og minte saus

2 beger tyrkisk eller gresk yoghurt
1 kinesisk hvitløk
1 halv liten rød chili
1 halv slangeagurk
2 ss finhakket korianderblader
3 ss finhakket minteblader
2 ts malt koriander
1 ts sukker
 Saften fra en halv sitron

 

Finhakk hvitløk og chili. Del agurken i to og skrap ut innmaten. Hakk deretter i små terninger. Ha i yoghurt, finhakket koriander og minteblader. Bland med malt koriander, sukker og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Hell over i en lekker bolle og bynt med sitron og urter.

 

Håper denne oppskriften kan bidra til vann i munn!

God påske!

Monica

 

 

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Lime og koriander aioli har vært litt til og fra på menyen, og nå har jeg plukket den fram fra arkivet igjen.

Den dukket naturlig opp igjen da jeg skulle komponere en vår-påske meny, som vi tilbyr de neste ukene i mars, og i forbindelse med påsken.

Den har en lekker grønn farge som innbyr til våren og sommerens tilbehør.

Den er nydelig, frisk og smakfull. Jeg bruker den ofte til asiatiske retter, men den passer også til skalldyr og tapas i alle varianter.

 

Oppskrift:

2 eggeplommer

1 kinesisk hvitløk

1 rød chili

1 bunt koriander

2 lime, saft og skall

1 klyft ingefær

Maldon salt

Kristal olivenolje Nb! Ikke jomfru olje

 

Ha eggeplommene i en food prosessor eller stavmikser, kjør de med litt av oljen til du får en tykk majones. Grovhakk de andre ingrediensen, og ha de i mikseren. Ha i saft fra lime til slutt og kjør med mer olje til du får en fin konsistens aiolien.

Smak til med salt og pepper om ønskelig.

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Søtpoteten kommer fra Sør-Amerika, nærmer bestem Andesfjellene hvor den har sitt opprinnelige opphav. Her hjemme har den tatt helt av og ikke helt uten grunn.Den er sunn og næringsrik og bør absolutt være en del av hverdagskosten. I tillegg til å være næringsrik sies det at grønnsaken kan være behjelpelig med å gå ned i vekt og stabiliserer blodsukkeret. Nedenfor finner du flere grunner til at søtpotet er noe du bør ha på handlelista.

 

Søtpotet er naturlig søt.

Søtpotet inneholder naturlig sukker mot vanlig 0,5 prosent i poteter og smaken kan minne om gulrot. Søtpoteter er fantastisk næringsrike og en av de beste grønnsakene du kan spise. Den er rik på karotenoider, vitamin C, fiber og kalium. Den er svært allsidig, og kan brukes uten at du legger til ekstra retter i måltidet. Den kan brukes som tilbehør til kjøtt, fisk, eller som vegetar enten alene eller som vegetar tilbehør. Den kan og være et sunt alternativ til snacks, sprøstekt med olivenolje i ovnen, drysset med Himalya salt.

Ovnsbakt søt potet salat

 • 4 middels store søtpoteter, skrelt og kuttet passende 2 cm biter.
 • 2 ss olivenolje
 • 1/4 ts maldon salt
 • 1/4 ts nykvernet pepper
 • 6 vårløk
 • 1 rød chili pepper, renset for frø
 • 1/4 kopp pinjenøtter

Dressing

 • 1/3 kopp ekstra virgin olje
 • 2 ss eple cider edikk
 • 2 ss balsamico edikk
 • 1 ss Dijon sennep
 • 1,5 ss lønnesirup
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1/2 ts maldon salt
 • 1/4 ts chipotle chili pulver

Forvarm ovnen til 250 grader. Legg et bakepapir i en ildfast form. Legg søtpotet bitene i en bolle og bland inn olivenolje, salt og pepper. Bak i ovnen i ca 28 til 30 min til de er møre. Legg over i en bolle. I mellomtiden visper du sammen dressingen.

Bland søtpotet med finhakket vårløk, rød chili, og dressing. Dryss over pinjekjerner og pynt med bladpersille.

 

Når det gjelder denne fantastiske grønnsaken anbefaler jeg å eksprimentere. Kokt, bakt med urter og andre godsaker, fries eller mos. Det fins egentlig ingen begrensninger. Her det bare å leke og prøve seg frem.

søtpotet

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Saffran og sesam stekte grønnsaker.

Minimum en kjøttfri dag i uken anbefales.

I disse tider hvor det fokuseres mye på kjøtt og at det kan være både usunt og kreftfremkallende. På Vann i Munn erfarer vi en eksplosjon av vegetar også veganer tilpasset mat. Vi tar dette på alvor og utvikler stadig nye vegetar retter. Jeg ønsker herved å dele min nye vegetariske favoritt.

Oppskrift

2 kg blandede rotgrønnsaker ( Her har jeg brukt, gule beter, rød beter, blå poteter, søtpoteter, gule røtter, pastinakk, selleri og løk)
1 håndfull rosenkål, renset og skåret i halve.
Rosmarin kvister.
200 ml yoghurt for servering

 

Marinade

4 ss olivenolje
3 ss honning
2 klyper saffran (0,5 g)
50 g sesamfrø
Flak salt og kvernet pepper.

 

Forvarm ovnen til 220 grader. Skrell, rens og kutt rot grønnsakene i passende biter. og legg de i en bolle med rosenkål og finhakket rosmarin. Visp sammen marinade ingrediensene i en liten bolle og hell det over grønnsakene. Bland godt med hendene til alle grønnsakene er dekket. Spre de ut over i en ildfast form og stek de i ca 30 minutter til de er gyldne og crispy ( steketiden avhenger av størrelsen på grønnsakene ). Rist på formen innimellom for å være sikker på at grønnsakene blir stekt jevnt.. ta ut av ovnen og topp med sesamfrø og pynt med rosmarin kvist. Server gjerne med yoghurt ved siden av.

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Spansk tapas og kokekunst er vår store lidenskap. Derfor ønsker Vann i Munn å utvide sitt tilbud hvor tapas og råvarer studeres i sitt nære element. Her kan du få muligheten til å kunne nyte opplevelsen av å smake og lære om tradisjonelle spanske retter og vin. Dette gjennom en kulinarisk reise i autentiske omgivelser på den såkalte lyskysten i Cadiz området. 

Den kulinariske reisen gir deg muligheten til å oppleve den autentiske smaken av det lokale liv. Vi ønsker å kunne tilføre noen av Andalucias skjulte skatter i en reise med aktiviteter som overgår vanlige pakketurer. Du bestemmer selv om du ønsker å delta på en intensiv reise med mange opplevelser, eller om du vil nyte roen og de vakre strendene. Det er og mulighet for sporstlige aktiviteter som kating og surfing, eller bare å rusle eller jogge kilometervis langs Spanias vakreste strender.

Dato: 19 april til 26 april 2016.

Reisen inkluderer:

 • Privat transport til aktivitetene som inngår i opplegget.
 • 6 netter bed and breakfast.
 • 3 dagers privat gourmetkurs, inkludert guided tur til matmarkedet. Lunch og vinsmaking.
 • Besøk til La Tarifena. Gourmet og historie.
 • Vi besøker den lokale tunfisk fabrikken Herpac.
 • Baelo Claudia, ruinene i Bolonia. Etterfulgt av drink på unik utkikkspost.
 • Oppskrifter fra kursene på engelsk.
 • Eventuelt for de som ønsker, to netter i den vakre pitoreske byen Vejer.

Pris pr pers: Kr 10 500,- i dobbeltrom 2 personer.

                      Kr. 11 900,- for en person i enkelt/dobbeltrom.

Ekstra pris for to netter i Vejer, hotel Shelly ( Pris for to netter)

Dobbelt rom standard kr 2500,-

Dobbelt rom superior kr 3 200,-

Dobbelt rom 1 person kr 3 120,-

01_turismo-vejershelly vejer Double-Terrace-(i)shelly vejer Blue+Double+(i)03_turismo-vejer

 

2 netter, studio i Vejer:

Suite-studio 2 personer kr 2 000,-

Suite-studio 1 person kr 3 600,-

Arrangørene kan kansellere turen ved for lav deltagelse, minimum 7 personer. Beløpet vil bli tilbakebetalt i sin helhet.

Flyreise inngår ikke i prisen. Vi anbefaler fly fra Gardermoen 19 april 2016 kl 11.35 med ankomst Malaga, Pablo Picasso 15.40.

Retur Malaga, 26 april kl 15.10, ankomst Rygge kl 19.05.

For booking depositum kr 3 500,- Ved avbestilling vil depositumet bli refundert inntil 30 dager før avreise.

 Disse aktivitetetene inngår i turopplegget.

– 3 dager kokkekurs med lokale kokker, inkludert besøk på lokale markeder lunch og vinsmaking.

-Tarifa med omvisning og lokal tunfisk historie. Vi besøker La Tarifena. 

-Vi besøker Bolognia. Unikt strandområde med berømte sanddyner og Romerske ruiner, etterfulgt av tur opp til unik utkikts post.

 

 Ideen rundt opplegget:

Grupper på 14 personer. Vi møtes på Pablo Picasso international airport kl 16. Vi blir derfra transportert  til  Canos de Meca, som ligger ca to timers kjøretur fra Mallaga. Her befinner vi oss  ca 50 km fra Cadiz. Vår Spanske kollega Gema Serrano, står for innkvartering på Hostel Fortuna. Hotellet ligger i hjertet av landsbyen Canos de Meca, et stenkast fra stranden, med utsikt mot Atlanterhavet og fyret «Trafalgar». Rett utenfor dette fyret, senket den Britiske Armada den spansk – franske flåten 21 oktober 1805.

fyrethostalfortuna.es.o10V43YOhaL3jZxX1YRaEUZFEaz8jF4WfDCpEWJLykdlH8asvZhostalfortuna.es.Kv1hDLnaucHQC3RXZCaTW8RAdytg3Bg0JJsa7kDByUYNUsuJUShostalfortuna.es.GQgnapTvUMHo8s8fHtATnTdbUnJXerJBqDV9VvU5oyNATKtyEe

 

 Dag:1

Ankomst Mallaga, Pablo Picasso Inernational Airport.

Privat busstransport til Canos de Meca-Cadiz ( Ca 2 timer )

Velkomst drink med presentasjon av turopplegget

Insjekking på hotellet.

 

Gourmetkurs dag 1:

Gourmetkurs  med Josè – driver sin egen restaurant «La Malvaloca» som ligger i Zahara de los Atunes. Han har vunnet distriktets lokale kokkekonkuranse. Han vant i fjor, prisen for de beste fiskerettene og i år konkurerer han i kjøtt.  Han vil lære oss en lokal risrett med fisk og deretter noen kreative tapasretter. Før kurset, tar han oss med til det lokale markedet, for innkjøp av sesongens råvarer.

Vi smaker på lokale viner og nyter egenprodusert lunch.

IMG_1661 IMG_1659Råvarerfiskemarked

Etter lunch legger vi turen innom Fabrikken Herpac. Vi ønsker å vise hvordan industrialiseringen av tunfisk i henhold til skikk og bruk i Barbate / Cadiz provinsen foregår. Her vil vi få full introduksjon i hele prosessen fra fangsten Almadraba til Ronqueo. Almadraba er den gamle tradisjonelle fangstmetoden som har vært brukt helt tilbake til Fønikerne. Ronqueo vil si den tradisjonelle manuelle måten tunfisken blir partert på, samt de ulike prosessene som salting, røking og hermetisering. Til slutt får vi muligheten til å teste produktene.

Tunafabrikk 1Tunafabrikk 3Tunafabrikk 2

På veien hjem legger vi turen innom  Bolonia, et enormt og vakkert strandområdet langs Costa de la Luz, kjent for sine praktfulle hvite sanddyner omgitt av vakre pinjetrær. I dette nydelige kystlandsskapet, ligger de romanske ruinene «Baelo Claudia» fra 2000 år tilbake. Vi tar turen opp til en kjent og unik utkikkspost og avslutter dagens utflukt med forfriskninger, mens vi beskuer den fantastiske utsikten.

BoloniaIMG_1687BOLOGNAIMG_1690

 

Gourmetkurs dag 2

Raul – er ansatt i restauranten Palomar de la Brèna. Restauranten har sin lokalitet i det kjente ″dueslaget» som er et av Europas tredje største. El Palomar ligger i den vakre naturparken, omgitt av ærbødige pinjetrær. Denne dagen får vi omvisning i dueslaget. Før lunch, smaker vi på  viner fra diverse distrikter i Spania. Josè ønsker å lære oss sine spesialiteter, hvor kjøttet kommer fra den lokale og økolgiske «Retinto» oksen med det mørke røde kjøttet. I tillegg, blir det en rett fra den typisk Spanske, økolgisk og frittgående «Iberico» grisen som livnærer seg på naturlig føde. Som tilbehør til kjøttrettene, lager vi kortreiste grønnsaker fra naturalparken.

Retrinto

 El palomar palomar restaurantpalomar_1

 

Gourmetkurs dag 3:

Victor er medeier og kjøkkensjef ved resatauranten «La Pescaderia» som ligger i hjertet av Tarifa. Kysten langs Cadiz provinsen er kjent for sin Atun Rojo de la Almadraba. Tunfisken og den tradisjonelle måten den blir fanget på «Almadraba» er i dette området en tradisjon gjennom 3000 år helt tilbake til Fønikerne. Victor vil lære oss noen av sine lokale og private oppskrifter på hvordan tilberede denne fantastiske røde tunfisken.

IMG_1700Rosso tunfiskVictors reker.tunfiskkomposisjon

 

Deretter besøker vi La Tarifèna, en gourmetbutikk «Canning Tarifa» akkompagnert med utvalgte produkter fra Cadiz provinsen. Det blir en guidet innføring i den Andaluciske tradisjonelle tunfiskens historie. Litt om Almadraba, den omfattende fangstmetoden. Galleriet viser  hvordan tunfisk og makrell har blitt lagret hermitisk 100 år tilbake i tid og arbeidsforholdene på fabrikken. Der finnes og oljer, alger, kamille, salt, pepper og andre kulinariske spesialiteter.

Tunfisk Tunfisk fiskeTuna Rossotunfisk almadraba

 

Vi avslutter med vandring ned til havnen.  Her ser vi det tydelig skillet mellom Middelhavet og Atlanterhavet. Litt historie, da dette er grensen til Afrika og adkomst via kysten derfra. Her er det mulig å ta seg over til Marokko, nærmere bestemt Tanger med ferge. Turen tar 35 minutter.

 

 IMG_1722 IMG_1719 IMG_1714 IMG_1712

 For videre utforskning av Cadiz kystens hemmeligheter, tilbyr vi noen frivillige aktiviteter.

(Ekstra pris pr aktivitet )

– Sherry,vin og brandy. Vi besøkerJerez de la Frontera med påfølgende flamenco show.

– Tapasvandring i Vejer de la Frontera, med mulighet for privat Flamenco show. Tapas og vinsmaking.

– Hesteridning på stranden i solnedgang.

– Utflukt til lokal olivenolje og vinprodusent Sancha Perèz.

– Om ønskelig kan det være mulighet for Hammam, arabisk bad.

 

1. Jerez de la Frontera, den vakre byen som er kjent for sine «bodegaer», sherry og brandy produksjon.

Vi har vært så heldige å kommet i kontakt med en nordmann, Jan Pettersen som har drevet sin egen bodega Fernando de Castilla gjennom 15 år. Han vil gi oss omvisning og prøvesmaking i sin bodega og forklare oss det meste rundt produksjonen av sine fantastiske sherryer og brandy sortiment. Deretter serverer vi nydelig lunch i bodegaens storstue. Pris pr pers: 35€

IMG_1758IMG_1759IMG_1761IMG_1754

Etter lunch i bodegaen, er det mulighet for å vandre i Jerèz. Vi anbefaler å besøke den vakre katedralen.

IMG_1775JerezjerezOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Flamencoshow

Etter kl 20.00 er det duket for tradisjonelt flamencoshow. Dette foregår i den gamle gjenskapte «Tabanco El Pasaje«. Det serveres tapas, sherry, vin eller øl.  Pris pr person: 35€.

IMG_1786IMG_1788IMG_1791IMG_1793

 

 Kveldsaktivitet

3. Om ønskelig, er det mulighet for hesteridning i solnedgang på stranden.

Costa de la Luz er kjent for sine praktfulle solnedganger. Den mørke jordfargede sanden mot det blå atlanterhavet i solnedgang er et syn som må oppleves. Dette har vi tenkt til å gjøre fra hesteryggen. Andalucia er kjent for sine flotte majestiske hester. Ridetur langs stranden er en vanlig gesjeft i dette området. Vi avslutter rideturen med en drink i solnedgang på en av Zahoras «Chiringiyto» = strandbar. Pris pr pers: 40€.

SolnedgangHesteridningAtlanterhavetIMG_1679

4. Ettermiddagstur til  Vejer de la Frontera.

Vi utforsker denne vakre byen som ligger på en fjelltopp med utsikt til Gibraltarstredet. Byen inneholder flere gamle kirker, klostre og arkitekturen i mange av bygningene er inspirert av den mauriske okkupasjonen som varte fra 711 til 1248.  Byvandring avsluttes med vinsmaking og typisk lokal «Chacinas»  (smak av skinker, ost, chorizo og salschicón). Vi kan og tilby privat flamenco show Pris pr pers. ca 45€

Om ønskelig er det mulig å avslutte med en kulinarisk marokkansk opplevelse på den kjente restauranten «Califa»

Vejer_de_la_Frontera_Sept2004IMG_0590IMG_0579rest-califa-jardin-1

 

5. Olivenoljeutflukt:

Spania er et av verdens ledende land innen olivenolje produksjon, og i Cadiz provinsen er vi på rett sted. Dette fordi Andalucia er regionen for å lære alt om produksjon av olivenolje. Vi besøker Sancha Perez, en lokal vin og olivenoljeprodusent som i utgangspunktet var arkitekt i Sevilla. Han hoppet av og startet sin egen bodega rett ved den pittoreske landsbyen Conil. Vi er med å sanker oliven og druer og får innføring i selve produksjonen. Vi smaker på varene med påfølgende lunch  Pris pr pers 25 €

IMG_1741 IMG_1740 IMG_1738 IMG_1735

Dag 7: Utsjekking og transport til Mallaga.

 

Har du spørsmål, ta kontakt med Monica på 90762680 eller Gema på 0034 693707389.

Eller send en mail til aceiterabooking@gmail.com eller til post@vannimunn.no.

Hilsen Gema og Monica

IMG_1773

 

 

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Chili con Carne med goaccamole.

Sommeren lar vente på seg og jeg kjenner at jeg får lyst på noe som varmer. En ekte Chili con Carne laget fra bunnen av med noen små finesser, frister på kalde regnværsdager. Rask, enkel og tilberede på travle dager og er en rett både små og store kan like. ( Avhenger litt av ønsket styrke på chili. )

Oppskrift ca 4 personer

 

550 g kjøtt eller karbonadedeig
380 g brune bønner. (legges i vann dagen før eller bruk gjerne fra boks)
1 boks tomater, gjerne Polpa fra Mutti.
1 stor løk
1 rød chili
1 kinesisk hvitløk eller 3 fedd vanlig hvitløk
1 ss spisskumin
1 ss oregano
1-2 ss røkt paprikapulver
2 ss smør
Olje til steking

Kok bønnene til de er møre. Skyll og renn av. Hakk hvitløk, chili og løk. Fres chili, hvitløk og løk i olje. Ha i kumin og oregano og fres litt til. Stek kjøttet i samme panne til det er brunt. Ha i tomatboksen og la det koke ca 20 min. Tilsett bønner å kok 15 min. Smelt smør og ha i den røkte paprikaen. Bland til det blir en tykk jevning. Rør inn paprika og smørblandingen. Vips!! så har du verdens beste hjemmelagde chilli gryte. Server på et rustikk fat og pynt med korianderblader.

Server gjerne med hvetetortilla, tacoskjell eller ris.

 

Bilde 491

 

Goaccamole

2 avocado
3 fedd hvitløk
1 -2 lime
2 ts tabasco
Litt frisk koriander.
Eventuelt 2 ss rømme.Kan sløyfes.

Del avocadoene i to på langs. Ta ut kjernen og skrap ut innmaten med en spiseskje. Kjør hvitløk, avokado, lime, tabasco og eventuelt rømme i en stavmikser eller kjøkkenmaskin. Personlig bruker jeg ikke rømme, da jeg syns avocado har så fin smak i seg selv. Ha over i en matchende skål og punt med lime og korianderblader.

 

avocado 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

IMG_0374

For meg hører alltid sild med til høytidene, rødt til jul og gult til påske. I våre naboland Sverige og Danmark er sild i alle varianter  faste innslag året rundt.

 

Dette er fisken som takler det meste.

I våre havområder finnes det flere sildebestander, men Norsk vårgytende sild er den  største. Fiskeriet foregår hovedsaklig mellom oktober og mars, når silda har best kvalitet og er lett tilgjengelig.

Sild er en fet fisk og inneholder D vitaminer som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til og styrke skjelettet. Protein som bygger og vedlikeholder alle kroppen celler. Omega 3-fettsyrer, som forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsykdommer og er blant de sentrale byggesteinene i hjernen. Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Stadig mer eksotiske varianter av denne fisken har vært prøvd ut. Personlig syns jeg karrisild er utrolig godt og for meg hører denne varianten med til påskebordet.

Sild er sunt og godt både til hverdag og fest.

Oppskrift Karri Sild

 

1 glass hele sildefilèter. Gjerne matjesild eller Carlos på gul boks.
1 gult eple
1 halv rød løk
2 ss rømme, gjerne Røros rømme
1 halvt glass Hellmans majones, eller gjerne hjemmelaget.
Gul karri, salt og pepper.

 

Legg silda i rennende vann i ca en time. Legg den  på tørkepapir og la den renne godt av seg.  Skjær den deretter i små biter. Hakk løk og epler i like store biter. Visp sammen majones og rømme. Smak til med ønsket karrimengde, salt og pepper. Bland inn sild, epler og løk. Legg den på dekorative glass og server den på påskebordet.

 

God påske.

 


 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Vi som alle andre i vår bransje merker stor pågang med hensyn til allergier. På Vann i Munn har utfordringen vært å finne riktig bindemiddel for at våre kjøttboller skal bli hundre prosent allergen frie. Tidligere brukte vi både egg, gluten og melk. I dag er all disse råvarene typisk allergi fremkallende, og kan ikke lenger benyttes.

 

Jeg har over lengre tid vært opptatt av «Supermat» og dens stadige utbredelse i vårt daglige kosthold. Stadig fler, spesielt den yngre generasjonen sverger til denne form for kosthold.

I går kom jeg over en artikkel om «Chiafrø» og hvilke fantastiske egenskaper disse frøene har. De har et høyt innhold av essensielle fettsyrer, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Disse har et så høyt innhold av omega 3 og derfor en god erstatning for fisk. De har høyt innhold av fiber og stabiliserer blodsukkeret.

Chiafrø smaker veldig lite, og kan derfor tilsettes mange forskjellig retter uten at de påvirker smaken.

Chiafrø absorberer opptil 12 ganger sin egen vekt, når de legges  bløtt i veske. Frøene får da en geleaktig konsistens som gjør de velegnet til å bruke som bindemiddel. Mange bruker chiafrø som erstatning for egg som bindemiddel, spesielt til baking.

NB: Peanøtt og sesamallergikere kan reagere på chiafrø.

chia_fro_170x170 (1)For at vi kan tilby våre kunder hundre prosent allergifrie kjøttboller, har vi testet disse med chiafrø som bindemiddel. Resultatet var såpass tilfredstillende at vi for fremtiden satser på å bruke denne varianten i vårt tapas tilbud, selvfølgelig med den samme krydderblandingen vi alltid har brukt, for at smaken skal bli den samme.

Oppskrift på kjøttboller med chiafrø.

(Gluten, laktose og eggefrie.)

 

500 g kjøttdeig av okse(gjerne med innslag av 20 prosent lammekjøttdeig)
2 små gulerøtter
1 stor banancharlottenløk
1 liten kinesisk hvitløk
1 halv bunt frisk koriander
2 ts kumin (malt)
2 ts korianderfrø (malt)
1 ts hot chilliflak
2 ss chiafrø
6 ss vann
1,5 ts salt, (gjerne himalayasalt)

Start med å legge chiafrøene i vann, god tid i forveien, så de får tid til å svelle. Plasser kjøttdeigen i en bolle. Riv gulerøttene fint og legg de sammens med kjøttet. Kjør resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin, og med chiafrøblandingene. Bland alt godt inn i kjøttet. Rull små boller på ca 25 g. Stek i smør, så de får en hinne utenpå og fortsatt er rå inni. Etterstek i varmluftsovn til de blir gennomstekt, før servering.

Alle monner drar til et bedre kosthold i hverdagen.

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

PADRON…bare smak på det ordet!!! Det tar meg langt av sted, til eksotiske og varmere strøk. Spania, Mexico eller Sør Amerika.

Disse små grønne lekkerbiskene, er den ekte tapas paprikaen.

 

Stadig på vandring i Oslo,s gater, ofte på jakt etter nye råvarer for innspirasjon og gleden over å skape nye retter til meg selv og andre. «Gutta på Haugen» er naturlig å stikke innom i et sådan henseende. De har ofte noen overraskelser å tilby på råvarefronten. I grønnsaksavdelingen åpenbarte de seg for meg: PADRON, disse små grønne parikaene fra Galicia i Spania. Ikke ofte de dukker opp i Norge, men enkelte steder i Spania får man den servert som en egen tapasrett.De er ikke så sterke, men av og til er noen sterkere enn andre. Derfor er disse en feiret spesialitet i byen «Padron», så mye at de har en årlig festival til dens ære. Her har kallenavnet «Spanish Roulette» blitt et fast innslag, da en av åtte padron er som «vulkansk» varme.

Padron og hva den kan brukes til.

Bruk den som pynt, garnityr, forrett, snacks ( spis de hele, men unngå stilk og frø) eller bare som tilbehør. Nydelig til fisk, kjøtt eller vegetarmat. Bruk den som en egen rett på et tapasbord. I Spania blir den servert som en egen tapasrett og denne har fått navnet: Pimientos de Padron.

Padron fritert

 

Oppskrift på Pimientos de padron.

Varm opp olivenolje i en panne. Stek til de begynner å falle sammen. La de renne av seg på et bakepapir. Dryss over flaksalt og røkt paprikapulver.

Velado! Du har en lekker liten tapasrett.

Så enkelt kan det gjøres.

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

IMG_0225

Da er silda på glass.

I mine yngre år var jeg så heldig at jeg hadde en far som drev delikatessebutikk. Her laget vi all mat fra bunnen av og disken bugnet av hjemmelagde salater. Her ble det stadig prøvet ut nye  varianter av sild. Rødbetsild var en av de. Den er alltid med på mitt julereportoar.
Ingen jul uten rødbetsild.

 

Oppskrift

1 stort glass hele sildefilèter. Gjerne Matjesild eller Carlos på gul boks.
2 stk store ferske rødbeter
2-3 stk røde epler
1 stk rød løk

Majones, helst hjemmelaget, men du kan og bruke 1 glass hellmanns majones.
1 beger sæterrømme.

Kok rødbetene med skall til de er møre. Avkjøl og skrell av skallet. La silden ligge i rennende vann ca 1 time. Hakk epler, løk og rødbeter i små terninger. Legg silden på tørkepapir og skjær den deretter opp i små biter. Bland inn majones og rømme. ( Hvis du vil lage hjemmelaget majones , kan du bruke samme oppskrift som i blogginnlegget «Jakten på den perfekte aioli», bare kutte ut hvitløken). Smak til med salt og pepper.

Legg den gjerne på små pene glass med et rødt bånd rundt og gi den bort som en liten gave til familie eller gode venner.

 

IMG_0241