Posted by & filed under Ukategorisert.

I disse kalde februar dager går tankene tilbake til sommeren 2011. Turen gikk til Pellephones, nærmere bestemt Kardamylli. En fantastisk perle ca 30 kilometer fra Kalamata.

 

bilde-8781Området hvor selve Kalamatolivene har sitt opphav. Kardamylli er et lite tettsted med ca 300 fastboende utenom turistsesongen. Her finner mann nydelige tavernaer, hvor grekerne lager hjemmelaget gresk mat på sitt beste. Stort sett er det «mama» på kjøkkenet. Det er hun som stort sett sitter på de hemmelige og tradisjonelle oppskritene fra lang tid tilbake. På gulvet, som servitører og bak baren er det barna som holder koken. I opp til 40 graders varme holder de det gående gjennom hele turistsesongen. Da denne sesongen er over i oktober / november har alle sine olivenlapper som skal høstes. Jeg var så heldig at jeg ble invitert inn på Kikhi,s kjøkken i hennes taverna i hjertet av Kardamylli. Hun fortalte meg til min store overraskelse at Italinerne pleide å komme over, kjøpe opp olivenolje, selge den i sitt eget hjemland med sine egenproduserte «labels»

Kikhi,s var mor til en stor familie. hun kokte lunch og middag til 15 personer hver dag. Tilbake til 1975 da Hellas igjen hadde økonomisk krise, var det vanlig at innbyggerne fra Olympiaområdet emigrerte til Australia. Dette gjaldt også Kikhi, som nå er tilbake etter 18 år og koker nå hver sommersesong i sin lille taverna. Det ryktes om hennes hovne ben etter 12 timers arbeidsdag på et varmt kjøkken. Uansett er det ingen som kan måle seg med de smakene hun får frem i sine retter. Spesialitene er geitestuing, frikaseer og selve den tradisjonelle retten Stiffado.

Jeg var så heldig at hun delte oppskriften på Stiffado med meg, og jeg har nå tenkt til å dele den med dere:

Her brukte hun oksekjøtt. Hun fortalte at man og kan bruke lam, kylling eller kanin. Selv her hjemme har jeg brukt oksebog. Del den opp i passe store serveringsstykker. Brun den i stekepanne med olje til den i får en fin farge. Ha i tomatsaus, salt og pepper. La den koke forsiktig i et par timer, eller til kjøttet er mørt. Skrell charlottenløk og ha de hele i en bolle. Tilsett rosmarin, laubærblad, kanel og nelikkspiker. Hel hvitløk, i store biter. To ss tomatpure, 1 dl edikk, vanlig syv prosent. 2 ts brunt sukker. 1 boks hakkede tomater, kjøres i blender. Bland alt dette i bollen med charlottenløk. Ha alt dette i kjøttet med litt mere olivenolje. Kok i 30 minutter til. Server med båtpoteter, tzatziki og Gresk salat. Vips, du kan drømme deg tilbake til Hellas, sol og sommer.

 

bilde-860 bilde-8761

Posted by & filed under Ukategorisert.

Som kjent er hummus en tradisjonell rett fra midtøsten.

 Maurerne okkuperte den Iberiske halvøy fra 711 frem til 1492. Al-Andalus er opphavet til Andalusia hvor det muslimsk styre varte lengst.

De brakte med seg egne mattradisjoner, råvarer og arkitektur. Fra Persia og Nord Afrika medbrakte maurerne også mandler, ris,safran og andre krydderier og grønnsaker som aubergin, artisjokker, spinat, gulrøtter og mye mer. Sammen med råvarene introduserte de krydrede retter med nøtter og tørkede frukter, en sofistikert gastronomi fra det persiske hoff og en lang rekke andre retter som grillet kjøtt på spyd, fylte grønnsaker med ris og kikerter med spinat.

Da maurerne ble drevet ut på 1400 tallet, har Andalusia vært en fattig provins, hvor den grunnleggende kosten har vært tomater, olivenolje og brød. Kjøtt og fisk ble kun spist i små mengder, bønner og belgfrukter i store.

Kalde tomatsupper som Gazpacho og Salmorejo, som består av tomater, brød og olje er klassiske andalusiske retter. Senere ble tapas tradisjonen født i Andalusia, nærmere bestemt i Sevilla.

Vi har komponert en egen hummus (kikert purè) med inspirasjon fra Andalusia med typisk andalusiske råvarer.

 

Oppskrift:

250 g tørkede kikerter (500 g kokte)

evt. grønnskaks buljong til koking

100 g mandler

1 dl olivenolje

1 fedd hvitløk

1 halv ts røkt paprika, søt eller sterk

1 tsk kumin

1 liten bunt frisk koriander, persille er begge deler.

2 1/2 dl kokevann  eller vann

21/2 ss sherry eller sherry edikk

Olivenolje til drypp.

Legg kikerten i bløt natten over i rikelig kaldt vann. Kast vannet og kok kikertene i nytt vann i ca 2-3 timer til de er helt bløte. Tilsett salt til slutt og sil av kokevannet og ta vare på det. Ta av en håndfull erter til pynt. Rist mandlene i en panne på middels varme til de er gyldne eller i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter. Vend på de og smak på de underveis og opplev hvordan smaker utvikler seg underveis.

Kjør kikertene i en foodprossecor sammen med olje. Tilsett hakket hvitløk, paprika, kumin, koriander med stilker og eventuelt litt bladpersille (gjem av litt til pynt), kokevann, sherry og salt. Kjør til pureen er kremet eller grov, som du liker den. Kjør mandlene med til slutt, de må gjerne være litt grove så det er crunch i hummusen.

Smak til pureen med salt, sherry(edikk) og event cayennepepper. Anrett på tallerken/fat. Pynt med hele kikerter, hakket koriander,røkt paprikapulver og drypp over olje.

Server gjerne med oliven eller ferskt brød.

 

Buen apetito

Monica

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

 

 Rød bulgur på tyrkisk vis.

Den tyrkiske røde bulgur, en spennende smaksopplevelse, som tilbehør eller som ren hoved rett.

Bulgur er en matvare som stammer fra Midtøsten, Kaukasus og rundt Middelhavet. Det lages av durumhvete som for kokes, tørkes og knuses. Bulgur ligner couscous, men da en større del av kornet blir bevart, er det mer næringsrikt enn couscous. Man kan få den i grovkornet eller finkornet konsistens.

Jeg har gjennom flere år jaktet på oppskriften til denne tomat baserte bulgur, som en klassisk rett hos tyrkere. Første gang jeg virkelig fikk erfare denne eksotiske smaks varianten, var faktisk på en Lufthansa flyvning fra Salzburg til Madrid. I etterkant har jeg forsøkt å snike meg til oppskriftene ved diverse besøk på Tyrkiske restauranter. I påsken da jeg skulle servere marokkansk lam og sønnen ønsket seg tyrkisk bulgur som tilbehør, forsket jeg meg frem til en oppskrift som ble mottatt med stormende jubel fra hele familien.
Jeg deler oppskriften her.

Rød bulgur

250 g grovkornet bulgur
1 løk
3 stk tyrkisk paprika  (bieber)
2 ts rød tyrkisk pepper, pul piber
1 stor tomat eller noen sherrytomater
1 toppet ss tomat purè
1 halv kanelstang
Olivenolje
1 halv liter vann
 Finhakk løk og paprika og fres den i en kjele med olivenolje til den blir blank, ikke brun, i ca 10 minutter. Til sett finhakkede tomater, tomatpurè, kanelstang og fres videre. Tilsett resten av vannet og kok videre i ca 10 min.

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Asparges sesongen er definitivt et tegn på at våren er i anmarsj.

Vi har i år sparket i gang sesongen med en annerledes variant. Man lager rett og slett en pesto av denne velsmakende og sesongbaserte råvaren som garantert får tennene til å løpe i vann.

Personlig bruker jeg den med fersk båndspaghetti, gjerne tagliatelle.

Skal du ha familie eller venner på middag eller lunsj, passer denne retten perfekt, som for- eller hovedrett. Det rene festmåltid. Gjerne med et iskaldt glass tørr Riesling i glasset.

 

Oppskrift

2 bunter asparges
8 fedd hvitløk
Et stykke parmesan
En stor neve pinjekjerner
1 sitron
Frisk basilikum
Olivenolje
Maldon salt og grovmalt pepper

 

Vask og rens aspargesen. Bruk en god skreller og skrell av de ytterste trevlene. Legg aspargesen i en ildfast form med litt olivenolje i bunn. 

Legg hvitløksfeddene over, med skallet på. Bak i ovn på 200 grader til asparges og hvitløk er mørt, ca 20-30 min. Kjør gjerne over på grill de siste 5 minuttene. Avkjøl og skrell hvitløksfeddene. Ha asparges, hvitløk, presset sitron, pinjekjerner, parmesan og basilikum i en blender. Kjør blandingen til en fin pesto.

Kok pasta etter anvisning på pakken og skyll i kaldt vann. Ha pasta tilbake i kjelen og rør inn asparges pesto. Varm lett under omrøring. Det går og fint å servere retten kald.

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Rød og grønn mojo saus, autentiske sauser fra Kanariøyene.

De passer utmerket på tapas bordet eventuelt som tilbehør til Papas arrugadas, autentiske saltbakte kanari poteter.

Før i tiden ble de saltbakte potetene kokt i sjøvann. Nå blir de kokt i fersk vann med mengder av havsalt. Det er saltet som gjør at potetkjøttet krymper og skinnet rynker seg.

Den røde mojo sausen er oppkalt etter den røde kanarifuglen «Mojo». Den blir oftest brukt til saltbakte poteter, en typisk Kanarisk rett. Den passer og godt til grillede kjøttretter som lam, svin og okse. Den er enkel å lage og har lang holdbarhet.

På Vann i munn har vi hatt denne som en spesialitet helt tilbake på 90 tallet. Jeg klarte å snike til meg ingrediensen fra en servitør på restaurant, som turist . Deretter har jeg selv komponert oppskriften.

Senere, etter som vi ønsker å utvikle oss, har vi forsket oss frem til en grønn mojo saus, annerledes, men himmelsk god. Personlig syns jeg den passer godt til fisk, havets delikatesser og vegetarretter. På vår Middelhavsbuffèt bruker vi den på mandelstekt laksefilèt.

 

Rød mojo saus

3 stk rød paprika eller et glass grillet og flådd paprika.
1 klasetomat
3 fedd hvitløk
1 liten rød chili
1-2 ss sherry edikk
1-2 ss røkt paprika
1 skive fint brød
Nøytral olje (Kristal)
Maldon salt.

 

Vask og rens paprikaene, deles i to på langs. Legg et bakepapir på en stekplate. Legg på paprikaene med skinnsiden opp. Pensle med olivenolje.
Grill paprikaene i ovnen på 200 grader til de skinnet løsner. Avkjøl og flå paprikaene. Grov hakk chili og hvitløk. ( Ta gjerne ut frøene på chilien om du ikke ønsker sausen så sterk) Fres chili og hvitløk i en kjele. Del klasetomaet i båter. Ha i paprika og tomat, fres videre til det blir mykt og avkjøl. Kjør blandingen i en blender. Tilsett sherryedikk, paprikapulver og brød. Kjør blandingen til det blir en fyldig masse og smak til med maldonsalt. Hell over i en passende bolle og dryss på litt paprikapulver til pynt.

 

Grønn mojo (mojo verde)

3 stk grønn paprika
1 grønn chili
3 fedd hvitløk
2- ss sherryedikk 
2 ss kumin
1 bunt frisk koriander
1-2 ss friskpresset sitron
Nøytral olivenolje (Kristal)
Maldon salt

 

Vask, kutt og rens paprikaene og skjær opp i store terninger.  Grov hakk chili ( ta gjerne ut frøene) og hvitløk. Fres chili og hvitløk. Ha deretter i paprikaen. Fres til det blir mykt og avkjøl. Ha i en blender og tilsett kumin, sherry edikk, og frisk koriander. Kjør med olje, frisk sitron til en fyldig blanding. Smak til med maldon salt.

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

 Påskelam på marokkansk vis  Nam nam!!

Når vi kjenner at solen varmer og det går mot sommer er det fantastisk skjønt å lengte til eksotiske strøk. Her kombinerer vi sommerlige og eksotisk drømmer med påskens lam for å skape en herlig kombinasjon, som tar deg rett til Maracesh med sine smakfulle krydderier og eksotiske stemning.

 

Som tilbehør har jeg valgt kos kos salat med nøtter og aprikoser med harissa, grillede grønnsaker på marrokansk vis og yoghurt saus med minte, koriander og sitron.

 

IMG_0622

 Marokkansk lammelår.

6 personer

Dag 1:

Mariner lammet i forkant, helst dagen før.
1 lammelår med ben, ca 2,5 kg
1 -2 kanelstenger
2 kinesisk hvitløk
1 potte koriander
Minteblader
Malt koriander
Malt kumin
Hele koriander frø
Gurkemeie eller saffran
Chipotle chili
Meierismør
1 sitron
1 appelsin
Pepper

 

Grillede ovnsbakte grønnsaker

1 stor søtpotet
2 stk mellomstore auberginer
2 stk squash
3 stk båt løk
1 rød paprika

 

Stikk hul med en skarp kniv på begge sider av låret. Del kanelstang i passende pinner, fyll i hullene. Skjær hvitløken i små båter/biter. Fyll videre,hullene med hvitløk og litt smør. Stapp videre med koriander og minteblader. Gni deretter lammelåret inn med olivenolje, appelsin, sitron, malt koriander, kumin og gurkemeie. Dryss over korianderfrø, chipotle chili og gjerne saffran, om du har det tilgjengelig.Dag 2:
Sett ovnen på 175 grader, legg låret på rist, over en langpanne og legg søtpoteter, løk, aubergin, squash og paprika i langpanne under risten med lammet over. Stek en halv time pr kg. Bruk steketermometer. Når termometeret har nådd 65 til 70 grader er lammet ferdig. Ta ut låret og la det hvile på risten i ca 15 min. Dryss over maldonsalt. Dekk til med aluminiumsfolie. I mellomtiden guffer du opp grønnsakene på varmluft og grill til de er møre.

 

IMG_0167

 

Kos kos med harissa

500 g kos kos. ( Bruk en variant fra innvandrer butikk, ikke Go green)

1 ss meierismør

2 ss solsikkeolje
1 -2 ss gurkemeie
Hakkede valnøtter
Pistasjnøtter
Gule rosiner
Hakkede aprikoser
1 pakke red rødbet salat
1/4 granat eple
Kokende vann

 

Harissa

 

1 kopp soltørkede tomater
1 kopp aprikoser
1 kinesisk hvitløk
1 liten rød chili
1 neve frisk minte
1 neve frisk koriander
Skall og saft fra en halv appelsin
Skall og saft fra en halv sitron
2 ss pinjekjerner
1 ss fenikkelfrø
1 ss korianderfrø
4-5 stk hel kardemomme
Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en grovmalt marinadesaus.
Smelt smøret i en kjele med solsikkeolje. Rett før du har i kos kos, tilsett gurkemeie. Fres kos kos´en i et par minutter. Tilsett ca to kopper kokende vann, en av gangen. Fres god men du røre konstant. Deretter heller du blandingen over i en kald bolle og jobber med kos kos`en til den er ferdig. Bland godt i noen minutter, bruk gjerne fingrene. Vask og tørk rødbet bladene, hakk valnøtter og aprikoser.Når kos kos`en er avkjølt, blander du inn alle ingrediensen med harissa. Spar på noen av ingrediensen og bruk som pynt. Legg på lekkert fat og pynt med granateple,

 

 

IMG_1703

 Yoghurt og minte saus

2 beger tyrkisk eller gresk yoghurt
1 kinesisk hvitløk
1 halv liten rød chili
1 halv slangeagurk
2 ss finhakket korianderblader
3 ss finhakket minteblader
2 ts malt koriander
1 ts sukker
 Saften fra en halv sitron

 

Finhakk hvitløk og chili. Del agurken i to og skrap ut innmaten. Hakk deretter i små terninger. Ha i yoghurt, finhakket koriander og minteblader. Bland med malt koriander, sukker og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Hell over i en lekker bolle og bynt med sitron og urter.

 

Håper denne oppskriften kan bidra til vann i munn!

God påske!

Monica

 

 

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Lime og koriander aioli har vært litt til og fra på menyen, og nå har jeg plukket den fram fra arkivet igjen.

Den dukket naturlig opp igjen da jeg skulle komponere en vår-påske meny, som vi tilbyr de neste ukene i mars, og i forbindelse med påsken.

Den har en lekker grønn farge som innbyr til våren og sommerens tilbehør.

Den er nydelig, frisk og smakfull. Jeg bruker den ofte til asiatiske retter, men den passer også til skalldyr og tapas i alle varianter.

 

Oppskrift:

2 eggeplommer

1 kinesisk hvitløk

1 rød chili

1 bunt koriander

2 lime, saft og skall

1 klyft ingefær

Maldon salt

Kristal olivenolje Nb! Ikke jomfru olje

 

Ha eggeplommene i en food prosessor eller stavmikser, kjør de med litt av oljen til du får en tykk majones. Grovhakk de andre ingrediensen, og ha de i mikseren. Ha i saft fra lime til slutt og kjør med mer olje til du får en fin konsistens aiolien.

Smak til med salt og pepper om ønskelig.

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Søtpoteten kommer fra Sør-Amerika, nærmer bestem Andesfjellene hvor den har sitt opprinnelige opphav. Her hjemme har den tatt helt av og ikke helt uten grunn.Den er sunn og næringsrik og bør absolutt være en del av hverdagskosten. I tillegg til å være næringsrik sies det at grønnsaken kan være behjelpelig med å gå ned i vekt og stabiliserer blodsukkeret. Nedenfor finner du flere grunner til at søtpotet er noe du bør ha på handlelista.

 

Søtpotet er naturlig søt.

Søtpotet inneholder naturlig sukker mot vanlig 0,5 prosent i poteter og smaken kan minne om gulrot. Søtpoteter er fantastisk næringsrike og en av de beste grønnsakene du kan spise. Den er rik på karotenoider, vitamin C, fiber og kalium. Den er svært allsidig, og kan brukes uten at du legger til ekstra retter i måltidet. Den kan brukes som tilbehør til kjøtt, fisk, eller som vegetar enten alene eller som vegetar tilbehør. Den kan og være et sunt alternativ til snacks, sprøstekt med olivenolje i ovnen, drysset med Himalya salt.

Ovnsbakt søt potet salat

 • 4 middels store søtpoteter, skrelt og kuttet passende 2 cm biter.
 • 2 ss olivenolje
 • 1/4 ts maldon salt
 • 1/4 ts nykvernet pepper
 • 6 vårløk
 • 1 rød chili pepper, renset for frø
 • 1/4 kopp pinjenøtter

Dressing

 • 1/3 kopp ekstra virgin olje
 • 2 ss eple cider edikk
 • 2 ss balsamico edikk
 • 1 ss Dijon sennep
 • 1,5 ss lønnesirup
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1/2 ts maldon salt
 • 1/4 ts chipotle chili pulver

Forvarm ovnen til 250 grader. Legg et bakepapir i en ildfast form. Legg søtpotet bitene i en bolle og bland inn olivenolje, salt og pepper. Bak i ovnen i ca 28 til 30 min til de er møre. Legg over i en bolle. I mellomtiden visper du sammen dressingen.

Bland søtpotet med finhakket vårløk, rød chili, og dressing. Dryss over pinjekjerner og pynt med bladpersille.

 

Når det gjelder denne fantastiske grønnsaken anbefaler jeg å eksprimentere. Kokt, bakt med urter og andre godsaker, fries eller mos. Det fins egentlig ingen begrensninger. Her det bare å leke og prøve seg frem.

søtpotet

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Saffran og sesam stekte grønnsaker.

Minimum en kjøttfri dag i uken anbefales.

I disse tider hvor det fokuseres mye på kjøtt og at det kan være både usunt og kreftfremkallende. På Vann i Munn erfarer vi en eksplosjon av vegetar også veganer tilpasset mat. Vi tar dette på alvor og utvikler stadig nye vegetar retter. Jeg ønsker herved å dele min nye vegetariske favoritt.

Oppskrift

2 kg blandede rotgrønnsaker ( Her har jeg brukt, gule beter, rød beter, blå poteter, søtpoteter, gule røtter, pastinakk, selleri og løk)
1 håndfull rosenkål, renset og skåret i halve.
Rosmarin kvister.
200 ml yoghurt for servering

 

Marinade

4 ss olivenolje
3 ss honning
2 klyper saffran (0,5 g)
50 g sesamfrø
Flak salt og kvernet pepper.

 

Forvarm ovnen til 220 grader. Skrell, rens og kutt rot grønnsakene i passende biter. og legg de i en bolle med rosenkål og finhakket rosmarin. Visp sammen marinade ingrediensene i en liten bolle og hell det over grønnsakene. Bland godt med hendene til alle grønnsakene er dekket. Spre de ut over i en ildfast form og stek de i ca 30 minutter til de er gyldne og crispy ( steketiden avhenger av størrelsen på grønnsakene ). Rist på formen innimellom for å være sikker på at grønnsakene blir stekt jevnt.. ta ut av ovnen og topp med sesamfrø og pynt med rosmarin kvist. Server gjerne med yoghurt ved siden av.

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Spansk tapas og kokekunst er vår store lidenskap. Derfor ønsker Vann i Munn å utvide sitt tilbud hvor tapas og råvarer studeres i sitt nære element. Her kan du få muligheten til å kunne nyte opplevelsen av å smake og lære om tradisjonelle spanske retter og vin. Dette gjennom en kulinarisk reise i autentiske omgivelser på den såkalte lyskysten i Cadiz området. 

Den kulinariske reisen gir deg muligheten til å oppleve den autentiske smaken av det lokale liv. Vi ønsker å kunne tilføre noen av Andalucias skjulte skatter i en reise med aktiviteter som overgår vanlige pakketurer. Du bestemmer selv om du ønsker å delta på en intensiv reise med mange opplevelser, eller om du vil nyte roen og de vakre strendene. Det er og mulighet for sporstlige aktiviteter som kating og surfing, eller bare å rusle eller jogge kilometervis langs Spanias vakreste strender.

Dato: 19 april til 26 april 2016.

Reisen inkluderer:

 • Privat transport til aktivitetene som inngår i opplegget.
 • 6 netter bed and breakfast.
 • 3 dagers privat gourmetkurs, inkludert guided tur til matmarkedet. Lunch og vinsmaking.
 • Besøk til La Tarifena. Gourmet og historie.
 • Vi besøker den lokale tunfisk fabrikken Herpac.
 • Baelo Claudia, ruinene i Bolonia. Etterfulgt av drink på unik utkikkspost.
 • Oppskrifter fra kursene på engelsk.
 • Eventuelt for de som ønsker, to netter i den vakre pitoreske byen Vejer.

Pris pr pers: Kr 10 500,- i dobbeltrom 2 personer.

                      Kr. 11 900,- for en person i enkelt/dobbeltrom.

Ekstra pris for to netter i Vejer, hotel Shelly ( Pris for to netter)

Dobbelt rom standard kr 2500,-

Dobbelt rom superior kr 3 200,-

Dobbelt rom 1 person kr 3 120,-

01_turismo-vejershelly vejer Double-Terrace-(i)shelly vejer Blue+Double+(i)03_turismo-vejer

 

2 netter, studio i Vejer:

Suite-studio 2 personer kr 2 000,-

Suite-studio 1 person kr 3 600,-

Arrangørene kan kansellere turen ved for lav deltagelse, minimum 7 personer. Beløpet vil bli tilbakebetalt i sin helhet.

Flyreise inngår ikke i prisen. Vi anbefaler fly fra Gardermoen 19 april 2016 kl 11.35 med ankomst Malaga, Pablo Picasso 15.40.

Retur Malaga, 26 april kl 15.10, ankomst Rygge kl 19.05.

For booking depositum kr 3 500,- Ved avbestilling vil depositumet bli refundert inntil 30 dager før avreise.

 Disse aktivitetetene inngår i turopplegget.

– 3 dager kokkekurs med lokale kokker, inkludert besøk på lokale markeder lunch og vinsmaking.

-Tarifa med omvisning og lokal tunfisk historie. Vi besøker La Tarifena. 

-Vi besøker Bolognia. Unikt strandområde med berømte sanddyner og Romerske ruiner, etterfulgt av tur opp til unik utkikts post.

 

 Ideen rundt opplegget:

Grupper på 14 personer. Vi møtes på Pablo Picasso international airport kl 16. Vi blir derfra transportert  til  Canos de Meca, som ligger ca to timers kjøretur fra Mallaga. Her befinner vi oss  ca 50 km fra Cadiz. Vår Spanske kollega Gema Serrano, står for innkvartering på Hostel Fortuna. Hotellet ligger i hjertet av landsbyen Canos de Meca, et stenkast fra stranden, med utsikt mot Atlanterhavet og fyret «Trafalgar». Rett utenfor dette fyret, senket den Britiske Armada den spansk – franske flåten 21 oktober 1805.

fyrethostalfortuna.es.o10V43YOhaL3jZxX1YRaEUZFEaz8jF4WfDCpEWJLykdlH8asvZhostalfortuna.es.Kv1hDLnaucHQC3RXZCaTW8RAdytg3Bg0JJsa7kDByUYNUsuJUShostalfortuna.es.GQgnapTvUMHo8s8fHtATnTdbUnJXerJBqDV9VvU5oyNATKtyEe

 

 Dag:1

Ankomst Mallaga, Pablo Picasso Inernational Airport.

Privat busstransport til Canos de Meca-Cadiz ( Ca 2 timer )

Velkomst drink med presentasjon av turopplegget

Insjekking på hotellet.

 

Gourmetkurs dag 1:

Gourmetkurs  med Josè – driver sin egen restaurant «La Malvaloca» som ligger i Zahara de los Atunes. Han har vunnet distriktets lokale kokkekonkuranse. Han vant i fjor, prisen for de beste fiskerettene og i år konkurerer han i kjøtt.  Han vil lære oss en lokal risrett med fisk og deretter noen kreative tapasretter. Før kurset, tar han oss med til det lokale markedet, for innkjøp av sesongens råvarer.

Vi smaker på lokale viner og nyter egenprodusert lunch.

IMG_1661 IMG_1659Råvarerfiskemarked

Etter lunch legger vi turen innom Fabrikken Herpac. Vi ønsker å vise hvordan industrialiseringen av tunfisk i henhold til skikk og bruk i Barbate / Cadiz provinsen foregår. Her vil vi få full introduksjon i hele prosessen fra fangsten Almadraba til Ronqueo. Almadraba er den gamle tradisjonelle fangstmetoden som har vært brukt helt tilbake til Fønikerne. Ronqueo vil si den tradisjonelle manuelle måten tunfisken blir partert på, samt de ulike prosessene som salting, røking og hermetisering. Til slutt får vi muligheten til å teste produktene.

Tunafabrikk 1Tunafabrikk 3Tunafabrikk 2

På veien hjem legger vi turen innom  Bolonia, et enormt og vakkert strandområdet langs Costa de la Luz, kjent for sine praktfulle hvite sanddyner omgitt av vakre pinjetrær. I dette nydelige kystlandsskapet, ligger de romanske ruinene «Baelo Claudia» fra 2000 år tilbake. Vi tar turen opp til en kjent og unik utkikkspost og avslutter dagens utflukt med forfriskninger, mens vi beskuer den fantastiske utsikten.

BoloniaIMG_1687BOLOGNAIMG_1690

 

Gourmetkurs dag 2

Raul – er ansatt i restauranten Palomar de la Brèna. Restauranten har sin lokalitet i det kjente ″dueslaget» som er et av Europas tredje største. El Palomar ligger i den vakre naturparken, omgitt av ærbødige pinjetrær. Denne dagen får vi omvisning i dueslaget. Før lunch, smaker vi på  viner fra diverse distrikter i Spania. Josè ønsker å lære oss sine spesialiteter, hvor kjøttet kommer fra den lokale og økolgiske «Retinto» oksen med det mørke røde kjøttet. I tillegg, blir det en rett fra den typisk Spanske, økolgisk og frittgående «Iberico» grisen som livnærer seg på naturlig føde. Som tilbehør til kjøttrettene, lager vi kortreiste grønnsaker fra naturalparken.

Retrinto

 El palomar palomar restaurantpalomar_1

 

Gourmetkurs dag 3:

Victor er medeier og kjøkkensjef ved resatauranten «La Pescaderia» som ligger i hjertet av Tarifa. Kysten langs Cadiz provinsen er kjent for sin Atun Rojo de la Almadraba. Tunfisken og den tradisjonelle måten den blir fanget på «Almadraba» er i dette området en tradisjon gjennom 3000 år helt tilbake til Fønikerne. Victor vil lære oss noen av sine lokale og private oppskrifter på hvordan tilberede denne fantastiske røde tunfisken.

IMG_1700Rosso tunfiskVictors reker.tunfiskkomposisjon

 

Deretter besøker vi La Tarifèna, en gourmetbutikk «Canning Tarifa» akkompagnert med utvalgte produkter fra Cadiz provinsen. Det blir en guidet innføring i den Andaluciske tradisjonelle tunfiskens historie. Litt om Almadraba, den omfattende fangstmetoden. Galleriet viser  hvordan tunfisk og makrell har blitt lagret hermitisk 100 år tilbake i tid og arbeidsforholdene på fabrikken. Der finnes og oljer, alger, kamille, salt, pepper og andre kulinariske spesialiteter.

Tunfisk Tunfisk fiskeTuna Rossotunfisk almadraba

 

Vi avslutter med vandring ned til havnen.  Her ser vi det tydelig skillet mellom Middelhavet og Atlanterhavet. Litt historie, da dette er grensen til Afrika og adkomst via kysten derfra. Her er det mulig å ta seg over til Marokko, nærmere bestemt Tanger med ferge. Turen tar 35 minutter.

 

 IMG_1722 IMG_1719 IMG_1714 IMG_1712

 For videre utforskning av Cadiz kystens hemmeligheter, tilbyr vi noen frivillige aktiviteter.

(Ekstra pris pr aktivitet )

– Sherry,vin og brandy. Vi besøkerJerez de la Frontera med påfølgende flamenco show.

– Tapasvandring i Vejer de la Frontera, med mulighet for privat Flamenco show. Tapas og vinsmaking.

– Hesteridning på stranden i solnedgang.

– Utflukt til lokal olivenolje og vinprodusent Sancha Perèz.

– Om ønskelig kan det være mulighet for Hammam, arabisk bad.

 

1. Jerez de la Frontera, den vakre byen som er kjent for sine «bodegaer», sherry og brandy produksjon.

Vi har vært så heldige å kommet i kontakt med en nordmann, Jan Pettersen som har drevet sin egen bodega Fernando de Castilla gjennom 15 år. Han vil gi oss omvisning og prøvesmaking i sin bodega og forklare oss det meste rundt produksjonen av sine fantastiske sherryer og brandy sortiment. Deretter serverer vi nydelig lunch i bodegaens storstue. Pris pr pers: 35€

IMG_1758IMG_1759IMG_1761IMG_1754

Etter lunch i bodegaen, er det mulighet for å vandre i Jerèz. Vi anbefaler å besøke den vakre katedralen.

IMG_1775JerezjerezOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Flamencoshow

Etter kl 20.00 er det duket for tradisjonelt flamencoshow. Dette foregår i den gamle gjenskapte «Tabanco El Pasaje«. Det serveres tapas, sherry, vin eller øl.  Pris pr person: 35€.

IMG_1786IMG_1788IMG_1791IMG_1793

 

 Kveldsaktivitet

3. Om ønskelig, er det mulighet for hesteridning i solnedgang på stranden.

Costa de la Luz er kjent for sine praktfulle solnedganger. Den mørke jordfargede sanden mot det blå atlanterhavet i solnedgang er et syn som må oppleves. Dette har vi tenkt til å gjøre fra hesteryggen. Andalucia er kjent for sine flotte majestiske hester. Ridetur langs stranden er en vanlig gesjeft i dette området. Vi avslutter rideturen med en drink i solnedgang på en av Zahoras «Chiringiyto» = strandbar. Pris pr pers: 40€.

SolnedgangHesteridningAtlanterhavetIMG_1679

4. Ettermiddagstur til  Vejer de la Frontera.

Vi utforsker denne vakre byen som ligger på en fjelltopp med utsikt til Gibraltarstredet. Byen inneholder flere gamle kirker, klostre og arkitekturen i mange av bygningene er inspirert av den mauriske okkupasjonen som varte fra 711 til 1248.  Byvandring avsluttes med vinsmaking og typisk lokal «Chacinas»  (smak av skinker, ost, chorizo og salschicón). Vi kan og tilby privat flamenco show Pris pr pers. ca 45€

Om ønskelig er det mulig å avslutte med en kulinarisk marokkansk opplevelse på den kjente restauranten «Califa»

Vejer_de_la_Frontera_Sept2004IMG_0590IMG_0579rest-califa-jardin-1

 

5. Olivenoljeutflukt:

Spania er et av verdens ledende land innen olivenolje produksjon, og i Cadiz provinsen er vi på rett sted. Dette fordi Andalucia er regionen for å lære alt om produksjon av olivenolje. Vi besøker Sancha Perez, en lokal vin og olivenoljeprodusent som i utgangspunktet var arkitekt i Sevilla. Han hoppet av og startet sin egen bodega rett ved den pittoreske landsbyen Conil. Vi er med å sanker oliven og druer og får innføring i selve produksjonen. Vi smaker på varene med påfølgende lunch  Pris pr pers 25 €

IMG_1741 IMG_1740 IMG_1738 IMG_1735

Dag 7: Utsjekking og transport til Mallaga.

 

Har du spørsmål, ta kontakt med Monica på 90762680 eller Gema på 0034 693707389.

Eller send en mail til aceiterabooking@gmail.com eller til post@vannimunn.no.

Hilsen Gema og Monica

IMG_1773