Posted by & filed under Ukategorisert.

 Påskelam på marokkansk vis  Nam nam!!

Når vi kjenner at solen varmer og det går mot sommer er det fantastisk skjønt å lengte til eksotiske strøk. Her kombinerer vi sommerlige og eksotisk drømmer med påskens lam for å skape en herlig kombinasjon, som tar deg rett til Maracesh med sine smakfulle krydderier og eksotiske stemning.

 

Som tilbehør har jeg valgt kos kos salat med nøtter og aprikoser med harissa, grillede grønnsaker på marrokansk vis og yoghurt saus med minte, koriander og sitron.

 

IMG_0622

 Marokkansk lammelår.

6 personer

Dag 1:

Mariner lammet i forkant, helst dagen før.
1 lammelår med ben, ca 2,5 kg
1 -2 kanelstenger
2 kinesisk hvitløk
1 potte koriander
Minteblader
Malt koriander
Malt kumin
Hele koriander frø
Gurkemeie eller saffran
Chipotle chili
Meierismør
1 sitron
1 appelsin
Pepper

 

Grillede ovnsbakte grønnsaker

1 stor søtpotet
2 stk mellomstore auberginer
2 stk squash
3 stk båt løk
1 rød paprika

 

Stikk hul med en skarp kniv på begge sider av låret. Del kanelstang i passende pinner, fyll i hullene. Skjær hvitløken i små båter/biter. Fyll videre,hullene med hvitløk og litt smør. Stapp videre med koriander og minteblader. Gni deretter lammelåret inn med olivenolje, appelsin, sitron, malt koriander, kumin og gurkemeie. Dryss over korianderfrø, chipotle chili og gjerne saffran, om du har det tilgjengelig.Dag 2:
Sett ovnen på 175 grader, legg låret på rist, over en langpanne og legg søtpoteter, løk, aubergin, squash og paprika i langpanne under risten med lammet over. Stek en halv time pr kg. Bruk steketermometer. Når termometeret har nådd 65 til 70 grader er lammet ferdig. Ta ut låret og la det hvile på risten i ca 15 min. Dryss over maldonsalt. Dekk til med aluminiumsfolie. I mellomtiden guffer du opp grønnsakene på varmluft og grill til de er møre.

 

IMG_0167

 

Kos kos med harissa

500 g kos kos. ( Bruk en variant fra innvandrer butikk, ikke Go green)

1 ss meierismør

2 ss solsikkeolje
1 -2 ss gurkemeie
Hakkede valnøtter
Pistasjnøtter
Gule rosiner
Hakkede aprikoser
1 pakke red rødbet salat
1/4 granat eple
Kokende vann

 

Harissa

 

1 kopp soltørkede tomater
1 kopp aprikoser
1 kinesisk hvitløk
1 liten rød chili
1 neve frisk minte
1 neve frisk koriander
Skall og saft fra en halv appelsin
Skall og saft fra en halv sitron
2 ss pinjekjerner
1 ss fenikkelfrø
1 ss korianderfrø
4-5 stk hel kardemomme
Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en grovmalt marinadesaus.
Smelt smøret i en kjele med solsikkeolje. Rett før du har i kos kos, tilsett gurkemeie. Fres kos kos´en i et par minutter. Tilsett ca to kopper kokende vann, en av gangen. Fres god men du røre konstant. Deretter heller du blandingen over i en kald bolle og jobber med kos kos`en til den er ferdig. Bland godt i noen minutter, bruk gjerne fingrene. Vask og tørk rødbet bladene, hakk valnøtter og aprikoser.Når kos kos`en er avkjølt, blander du inn alle ingrediensen med harissa. Spar på noen av ingrediensen og bruk som pynt. Legg på lekkert fat og pynt med granateple,

 

 

IMG_1703

 Yoghurt og minte saus

2 beger tyrkisk eller gresk yoghurt
1 kinesisk hvitløk
1 halv liten rød chili
1 halv slangeagurk
2 ss finhakket korianderblader
3 ss finhakket minteblader
2 ts malt koriander
1 ts sukker
 Saften fra en halv sitron

 

Finhakk hvitløk og chili. Del agurken i to og skrap ut innmaten. Hakk deretter i små terninger. Ha i yoghurt, finhakket koriander og minteblader. Bland med malt koriander, sukker og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Hell over i en lekker bolle og bynt med sitron og urter.

 

Håper denne oppskriften kan bidra til vann i munn!

God påske!

Monica

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *