Posted by & filed under Ukategorisert.

Som kjent er hummus en tradisjonell rett fra midtøsten.

 Maurerne okkuperte den Iberiske halvøy fra 711 frem til 1492. Al-Andalus er opphavet til Andalusia hvor det muslimsk styre varte lengst.

De brakte med seg egne mattradisjoner, råvarer og arkitektur. Fra Persia og Nord Afrika medbrakte maurerne også mandler, ris,safran og andre krydderier og grønnsaker som aubergin, artisjokker, spinat, gulrøtter og mye mer. Sammen med råvarene introduserte de krydrede retter med nøtter og tørkede frukter, en sofistikert gastronomi fra det persiske hoff og en lang rekke andre retter som grillet kjøtt på spyd, fylte grønnsaker med ris og kikerter med spinat.

Da maurerne ble drevet ut på 1400 tallet, har Andalusia vært en fattig provins, hvor den grunnleggende kosten har vært tomater, olivenolje og brød. Kjøtt og fisk ble kun spist i små mengder, bønner og belgfrukter i store.

Kalde tomatsupper som Gazpacho og Salmorejo, som består av tomater, brød og olje er klassiske andalusiske retter. Senere ble tapas tradisjonen født i Andalusia, nærmere bestemt i Sevilla.

Vi har komponert en egen hummus (kikert purè) med inspirasjon fra Andalusia med typisk andalusiske råvarer.

 

Oppskrift:

250 g tørkede kikerter (500 g kokte)

evt. grønnskaks buljong til koking

100 g mandler

1 dl olivenolje

1 fedd hvitløk

1 halv ts røkt paprika, søt eller sterk

1 tsk kumin

1 liten bunt frisk koriander, persille er begge deler.

2 1/2 dl kokevann  eller vann

21/2 ss sherry eller sherry edikk

Olivenolje til drypp.

Legg kikerten i bløt natten over i rikelig kaldt vann. Kast vannet og kok kikertene i nytt vann i ca 2-3 timer til de er helt bløte. Tilsett salt til slutt og sil av kokevannet og ta vare på det. Ta av en håndfull erter til pynt. Rist mandlene i en panne på middels varme til de er gyldne eller i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter. Vend på de og smak på de underveis og opplev hvordan smaker utvikler seg underveis.

Kjør kikertene i en foodprossecor sammen med olje. Tilsett hakket hvitløk, paprika, kumin, koriander med stilker og eventuelt litt bladpersille (gjem av litt til pynt), kokevann, sherry og salt. Kjør til pureen er kremet eller grov, som du liker den. Kjør mandlene med til slutt, de må gjerne være litt grove så det er crunch i hummusen.

Smak til pureen med salt, sherry(edikk) og event cayennepepper. Anrett på tallerken/fat. Pynt med hele kikerter, hakket koriander,røkt paprikapulver og drypp over olje.

Server gjerne med oliven eller ferskt brød.

 

Buen apetito

Monica

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *