Posted by & filed under Ukategorisert.

Muhammara dip.

Lengter du etter noe nøtteaktig, røkt, søtt og syrlig. Prøv «Muhammara».

Nok en smaksopplevelse fra Midtøsten med syrisk opphav nærmere bestemt Aleppo.

Nyt den gjerne som dip med pitabrød, som pålegg eller tilbehør til kjøtt, fisk eller vegetar.

Den er hundre prosent vegansk og glutenfri.

 

Oppskrift Muhammara

Ca 4 personer.

 • 6 stk rød paprika
 • ca 100 g valnøtter
 • 4 ss brød krumm.
 • 2 ss granateple sirup
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ss pul piber (tyrkisk chiliflak)
 • 1 ss maldon salt
 • Nøytral olivenolje (Kristal)

 1. Del paprikaene i 2 på langs . Legg de på en stekeplate med bakepapir. Grill de i ovnen på 200 grader til de blir sorte i kantene. Ta de ut og avkjøl.

 2. Rist valnøttene i en stekepanne til de får en gylden farge. Spar noen få, som hakkes til garnityr.

 3. Rist brød krummen på samme måte.

 4. Rens paprikaene for skall.

 5. Ha alle ingrediensene i food processor og kjør med olivenolje til dipen får en grov konsistens.

 6. Legg på fat, dryss over litt hakkede valnøtter, bladpersille og drypp med granateple sirup.

 7. Server gjerne med arabisk brød eller pitabrød.

Mat fra Midtøsten er i vinden som aldri før med sine eksotiske smaker. Vi falt pladask for denne retten (ny for oss), da vi kom over den på en nyåpnet restaurant i Oslo. Oppskriften er selvkomponert med inspirasjon fra de ingrediensene den inneholder.

Hilsen Monica

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Det ultimate tilbehør fra Midtøsten.

 

 

Auberginen kom til Europa fra Asia på 700 tallet. Den blir også kalt eggfrukt, da den opprinnelig var som et egg i form og farge. Frukten blir mye brukt i det mediterrane kjøkken og blant annet hoved ingrediens i den Greske retten moussaka. Auberginen er egentlig et bær og bruker ca 70-80 dager på å modne.

Auberginen inneholder mye vitamin A, kalsium og magnesium. Den beregnes som et ypperlig alternativ til lavkarbo og er anvendelig som tilbehør til kjøtt, fisk og spesielt til vegetar/vegan.

Personlig har jeg min store svakhet for det Libanesiske kjøkken og midtøsten forøvrig. Allerede på 70 tallet ble jeg gjort oppmerksom på disse eksotiske gastronomiske smakene. Nærmere bestemt på Libanesisk restaurant i Paris. Lenge før vi i det hele tatt hadde fått gleden av å oppleve disse, på vår nordlige del av kloden.

Baba Ganoush, en svært vanlig libanesisk meze (smårett). Pitabrød brukes som bestikk.

Oppskrift på Baba Ganoush

Ca 4 personer

 

 • 4 stk auberin

 • 2 små fedd hvitløk

 • 2 ts spiss kumin

 • 1 klype chiliflak

 • Saften fra en halv sitron

 • 2 ss frisk koriander

 • 2 ss bladpersille

 • Nøytral olivenolje (Kristal)

 • Salt

1. Del auberginene på langs og legg de på tørkepapir og dryss på med salt. Legg tørke papir over og la det ligge ca en time for å redusere vannet fra frukten.

2. Legg de så på en rist og pensle med oliven olje.

3. Grill de i ovnen på ca 200 grader til de får en gylden farge og avkjøl deretter.

4. Skrap med ut alt fruktkjøttet med en skje og ha i en blender.

5. Tilsett resten av ingrediensen og kjør blenderen til du har en fin purè. Smak til med salt.

Ha den gjerne i en skål med orientalsk preg. Pynt med chiliflak og en dusk frisk koriander. Server den som del av en meze (med flere småretter) og pitabrød.

 

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Vegetarisk inspirasjon fra Grekenland.

I sommer var jeg på reise i Hellas, vist nok på ferie, men jeg er alltid åpen for å utvide horisonten med tanke på lokal gastronomi, når jeg er ute på reise, enten det er på studietur eller bare på ren nytelses reise.

Disse squashkakene fikk jeg servert på en gresk taverna langs Plaka Beach på Naxos. Av ren nysgjerrighet fikk jeg lirket ut av kokken noen av ingrediensene. Selv om det ikke var vanskelig å smake seg frem til noen av disse.

 

Vegetar trenden har bredt om seg og vi opplever stadig fler som ønsker vegetariske alternativer til våre buffèter.

Derfor er jeg blitt flinkere til å studere vegetariske tilbud på menyene når jeg er i utlandet. I år oppdaget jeg at Grekerne har mengder av vegetarisk å by på i sin matkultur. Har alltid tenkt at grekerne var noen barbariske kjøttspisere, men ved nærmere ettersyn viser det seg at det er feil. Det anbefales å sjekke ut den første siden på menyene, under «småretter» også kalt Gresk Mezè. Her finner man vegetariske retter som: Dolmades (fylte vinblad), spinat og fetapai, auberginsalat, skordalia (finhakket hvitløk med purerte poteter, mandler, valnøtter og olivenolje) grillet halloumni ost, squashkaker (zucchini balls), taramasalat (gresk fiskerogn dip) og en mengde flere vegetariske retter. Personlig fikk jeg utrolig sansen for squashkakene, som jeg fikk servert med yoghurt og skordalia ved siden av. Et autentisk velsmakende og mettende måltid.

Under finner du oppskrift på autentisk greske zucchini balls.

Oppskrift på squash kaker:

Glutenfrie.
Ca 4 personer.
 Disse squash kakene har mye smak, samtidig som urtene ikke tar over . Smaken av dill og minte er balansert og tar ikke over for squashen som er hovedingrediensen. De passer like godt til lunsj eller middag, til forrett og til hovedrett.
 • 4 squash, revet
 • 4 vårløk, kun det grønne
 • 8 ss potetmel
 • Revet skall av 1 sitron, ca 2 ss
 • 2 egg
 • 2 ss hakket dill
 • 2 ss hakket frisk minte
 • 200 g smuldret fetaost
 • Olivenolje til steking ( personlig bruker jeg Kristal, som du får hos innvandrer butikkene)
 • salt og pepper

1. Riv squashen og ha den i en sil over en bolle. Strø over 2 ss salt. la den stå ca en time å renne av. Bruk et rent kjøkkenhåndkle og vri ut resten av         vannet på squashen.

 

2.Finhakk urter og kun det grønne fra vårløken. Riv sitronen og smuldre fetaosten. Bland inn potetmel og smak til med salt og pepper.

 

4. Form kakene til små kaker. Forvarm en stekepanne og ha i godt med nøytral olivenolje. Stek først på litt sterke varme så kakene får en gylden farge. Etterstek deretter på svak varme, så kakene blir gjennomstekt.

Vi anbefaler å servere squashkakene med gresk yoghurt tilsatt litt honning, malt kumin, salt og pepper.

 

Lykke til

Monica

Posted by & filed under Ukategorisert.

I disse kalde februar dager går tankene tilbake til sommeren 2011. Turen gikk til Pellephones, nærmere bestemt Kardamylli. En fantastisk perle ca 30 kilometer fra Kalamata.

 

bilde-8781Området hvor selve Kalamatolivene har sitt opphav. Kardamylli er et lite tettsted med ca 300 fastboende utenom turistsesongen. Her finner mann nydelige tavernaer, hvor grekerne lager hjemmelaget gresk mat på sitt beste. Stort sett er det «mama» på kjøkkenet. Det er hun som stort sett sitter på de hemmelige og tradisjonelle oppskritene fra lang tid tilbake. På gulvet, som servitører og bak baren er det barna som holder koken. I opp til 40 graders varme holder de det gående gjennom hele turistsesongen. Da denne sesongen er over i oktober / november har alle sine olivenlapper som skal høstes. Jeg var så heldig at jeg ble invitert inn på Kikhi,s kjøkken i hennes taverna i hjertet av Kardamylli. Hun fortalte meg til min store overraskelse at Italinerne pleide å komme over, kjøpe opp olivenolje, selge den i sitt eget hjemland med sine egenproduserte «labels»

Kikhi,s var mor til en stor familie. hun kokte lunch og middag til 15 personer hver dag. Tilbake til 1975 da Hellas igjen hadde økonomisk krise, var det vanlig at innbyggerne fra Olympiaområdet emigrerte til Australia. Dette gjaldt også Kikhi, som nå er tilbake etter 18 år og koker nå hver sommersesong i sin lille taverna. Det ryktes om hennes hovne ben etter 12 timers arbeidsdag på et varmt kjøkken. Uansett er det ingen som kan måle seg med de smakene hun får frem i sine retter. Spesialitene er geitestuing, frikaseer og selve den tradisjonelle retten Stiffado.

Jeg var så heldig at hun delte oppskriften på Stiffado med meg, og jeg har nå tenkt til å dele den med dere:

Her brukte hun oksekjøtt. Hun fortalte at man og kan bruke lam, kylling eller kanin. Selv her hjemme har jeg brukt oksebog. Del den opp i passe store serveringsstykker. Brun den i stekepanne med olje til den i får en fin farge. Ha i tomatsaus, salt og pepper. La den koke forsiktig i et par timer, eller til kjøttet er mørt. Skrell charlottenløk og ha de hele i en bolle. Tilsett rosmarin, laubærblad, kanel og nelikkspiker. Hel hvitløk, i store biter. To ss tomatpure, 1 dl edikk, vanlig syv prosent. 2 ts brunt sukker. 1 boks hakkede tomater, kjøres i blender. Bland alt dette i bollen med charlottenløk. Ha alt dette i kjøttet med litt mere olivenolje. Kok i 30 minutter til. Server med båtpoteter, tzatziki og Gresk salat. Vips, du kan drømme deg tilbake til Hellas, sol og sommer.

 

bilde-860 bilde-8761

Posted by & filed under Ukategorisert.

Som kjent er hummus en tradisjonell rett fra midtøsten.

 Maurerne okkuperte den Iberiske halvøy fra 711 frem til 1492. Al-Andalus er opphavet til Andalusia hvor det muslimsk styre varte lengst.

De brakte med seg egne mattradisjoner, råvarer og arkitektur. Fra Persia og Nord Afrika medbrakte maurerne også mandler, ris,safran og andre krydderier og grønnsaker som aubergin, artisjokker, spinat, gulrøtter og mye mer. Sammen med råvarene introduserte de krydrede retter med nøtter og tørkede frukter, en sofistikert gastronomi fra det persiske hoff og en lang rekke andre retter som grillet kjøtt på spyd, fylte grønnsaker med ris og kikerter med spinat.

Da maurerne ble drevet ut på 1400 tallet, har Andalusia vært en fattig provins, hvor den grunnleggende kosten har vært tomater, olivenolje og brød. Kjøtt og fisk ble kun spist i små mengder, bønner og belgfrukter i store.

Kalde tomatsupper som Gazpacho og Salmorejo, som består av tomater, brød og olje er klassiske andalusiske retter. Senere ble tapas tradisjonen født i Andalusia, nærmere bestemt i Sevilla.

Vi har komponert en egen hummus (kikert purè) med inspirasjon fra Andalusia med typisk andalusiske råvarer.

 

Oppskrift:

250 g tørkede kikerter (500 g kokte)

evt. grønnskaks buljong til koking

100 g mandler

1 dl olivenolje

1 fedd hvitløk

1 halv ts røkt paprika, søt eller sterk

1 tsk kumin

1 liten bunt frisk koriander, persille er begge deler.

2 1/2 dl kokevann  eller vann

21/2 ss sherry eller sherry edikk

Olivenolje til drypp.

Legg kikerten i bløt natten over i rikelig kaldt vann. Kast vannet og kok kikertene i nytt vann i ca 2-3 timer til de er helt bløte. Tilsett salt til slutt og sil av kokevannet og ta vare på det. Ta av en håndfull erter til pynt. Rist mandlene i en panne på middels varme til de er gyldne eller i ovnen på 175 grader i ca 15 minutter. Vend på de og smak på de underveis og opplev hvordan smaker utvikler seg underveis.

Kjør kikertene i en foodprossecor sammen med olje. Tilsett hakket hvitløk, paprika, kumin, koriander med stilker og eventuelt litt bladpersille (gjem av litt til pynt), kokevann, sherry og salt. Kjør til pureen er kremet eller grov, som du liker den. Kjør mandlene med til slutt, de må gjerne være litt grove så det er crunch i hummusen.

Smak til pureen med salt, sherry(edikk) og event cayennepepper. Anrett på tallerken/fat. Pynt med hele kikerter, hakket koriander,røkt paprikapulver og drypp over olje.

Server gjerne med oliven eller ferskt brød.

 

Buen apetito

Monica

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

 

 Rød bulgur på tyrkisk vis.

Den tyrkiske røde bulgur, en spennende smaksopplevelse, som tilbehør eller som ren hoved rett.

Bulgur er en matvare som stammer fra Midtøsten, Kaukasus og rundt Middelhavet. Det lages av durumhvete som for kokes, tørkes og knuses. Bulgur ligner couscous, men da en større del av kornet blir bevart, er det mer næringsrikt enn couscous. Man kan få den i grovkornet eller finkornet konsistens.

Jeg har gjennom flere år jaktet på oppskriften til denne tomat baserte bulgur, som en klassisk rett hos tyrkere. Første gang jeg virkelig fikk erfare denne eksotiske smaks varianten, var faktisk på en Lufthansa flyvning fra Salzburg til Madrid. I etterkant har jeg forsøkt å snike meg til oppskriftene ved diverse besøk på Tyrkiske restauranter. I påsken da jeg skulle servere marokkansk lam og sønnen ønsket seg tyrkisk bulgur som tilbehør, forsket jeg meg frem til en oppskrift som ble mottatt med stormende jubel fra hele familien.
Jeg deler oppskriften her.

Rød bulgur

250 g grovkornet bulgur
1 løk
3 stk tyrkisk paprika  (bieber)
2 ts rød tyrkisk pepper, pul piber
1 stor tomat eller noen sherrytomater
1 toppet ss tomat purè
1 halv kanelstang
Olivenolje
1 halv liter vann
 Finhakk løk og paprika og fres den i en kjele med olivenolje til den blir blank, ikke brun, i ca 10 minutter. Til sett finhakkede tomater, tomatpurè, kanelstang og fres videre. Tilsett resten av vannet og kok videre i ca 10 min.

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Asparges sesongen er definitivt et tegn på at våren er i anmarsj.

Vi har i år sparket i gang sesongen med en annerledes variant. Man lager rett og slett en pesto av denne velsmakende og sesongbaserte råvaren som garantert får tennene til å løpe i vann.

Personlig bruker jeg den med fersk båndspaghetti, gjerne tagliatelle.

Skal du ha familie eller venner på middag eller lunsj, passer denne retten perfekt, som for- eller hovedrett. Det rene festmåltid. Gjerne med et iskaldt glass tørr Riesling i glasset.

 

Oppskrift

2 bunter asparges
8 fedd hvitløk
Et stykke parmesan
En stor neve pinjekjerner
1 sitron
Frisk basilikum
Olivenolje
Maldon salt og grovmalt pepper

 

Vask og rens aspargesen. Bruk en god skreller og skrell av de ytterste trevlene. Legg aspargesen i en ildfast form med litt olivenolje i bunn. 

Legg hvitløksfeddene over, med skallet på. Bak i ovn på 200 grader til asparges og hvitløk er mørt, ca 20-30 min. Kjør gjerne over på grill de siste 5 minuttene. Avkjøl og skrell hvitløksfeddene. Ha asparges, hvitløk, presset sitron, pinjekjerner, parmesan og basilikum i en blender. Kjør blandingen til en fin pesto.

Kok pasta etter anvisning på pakken og skyll i kaldt vann. Ha pasta tilbake i kjelen og rør inn asparges pesto. Varm lett under omrøring. Det går og fint å servere retten kald.

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Rød og grønn mojo saus, autentiske sauser fra Kanariøyene.

De passer utmerket på tapas bordet eventuelt som tilbehør til Papas arrugadas, autentiske saltbakte kanari poteter.

Før i tiden ble de saltbakte potetene kokt i sjøvann. Nå blir de kokt i fersk vann med mengder av havsalt. Det er saltet som gjør at potetkjøttet krymper og skinnet rynker seg.

Den røde mojo sausen er oppkalt etter den røde kanarifuglen «Mojo». Den blir oftest brukt til saltbakte poteter, en typisk Kanarisk rett. Den passer og godt til grillede kjøttretter som lam, svin og okse. Den er enkel å lage og har lang holdbarhet.

På Vann i munn har vi hatt denne som en spesialitet helt tilbake på 90 tallet. Jeg klarte å snike til meg ingrediensen fra en servitør på restaurant, som turist . Deretter har jeg selv komponert oppskriften.

Senere, etter som vi ønsker å utvikle oss, har vi forsket oss frem til en grønn mojo saus, annerledes, men himmelsk god. Personlig syns jeg den passer godt til fisk, havets delikatesser og vegetarretter. På vår Middelhavsbuffèt bruker vi den på mandelstekt laksefilèt.

 

Rød mojo saus

3 stk rød paprika eller et glass grillet og flådd paprika.
1 klasetomat
3 fedd hvitløk
1 liten rød chili
1-2 ss sherry edikk
1-2 ss røkt paprika
1 skive fint brød
Nøytral olje (Kristal)
Maldon salt.

 

Vask og rens paprikaene, deles i to på langs. Legg et bakepapir på en stekplate. Legg på paprikaene med skinnsiden opp. Pensle med olivenolje.
Grill paprikaene i ovnen på 200 grader til de skinnet løsner. Avkjøl og flå paprikaene. Grov hakk chili og hvitløk. ( Ta gjerne ut frøene på chilien om du ikke ønsker sausen så sterk) Fres chili og hvitløk i en kjele. Del klasetomaet i båter. Ha i paprika og tomat, fres videre til det blir mykt og avkjøl. Kjør blandingen i en blender. Tilsett sherryedikk, paprikapulver og brød. Kjør blandingen til det blir en fyldig masse og smak til med maldonsalt. Hell over i en passende bolle og dryss på litt paprikapulver til pynt.

 

Grønn mojo (mojo verde)

3 stk grønn paprika
1 grønn chili
3 fedd hvitløk
2- ss sherryedikk 
2 ss kumin
1 bunt frisk koriander
1-2 ss friskpresset sitron
Nøytral olivenolje (Kristal)
Maldon salt

 

Vask, kutt og rens paprikaene og skjær opp i store terninger.  Grov hakk chili ( ta gjerne ut frøene) og hvitløk. Fres chili og hvitløk. Ha deretter i paprikaen. Fres til det blir mykt og avkjøl. Ha i en blender og tilsett kumin, sherry edikk, og frisk koriander. Kjør med olje, frisk sitron til en fyldig blanding. Smak til med maldon salt.

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

 Påskelam på marokkansk vis  Nam nam!!

Når vi kjenner at solen varmer og det går mot sommer er det fantastisk skjønt å lengte til eksotiske strøk. Her kombinerer vi sommerlige og eksotisk drømmer med påskens lam for å skape en herlig kombinasjon, som tar deg rett til Maracesh med sine smakfulle krydderier og eksotiske stemning.

 

Som tilbehør har jeg valgt kos kos salat med nøtter og aprikoser med harissa, grillede grønnsaker på marrokansk vis og yoghurt saus med minte, koriander og sitron.

 

IMG_0622

 Marokkansk lammelår.

6 personer

Dag 1:

Mariner lammet i forkant, helst dagen før.
1 lammelår med ben, ca 2,5 kg
1 -2 kanelstenger
2 kinesisk hvitløk
1 potte koriander
Minteblader
Malt koriander
Malt kumin
Hele koriander frø
Gurkemeie eller saffran
Chipotle chili
Meierismør
1 sitron
1 appelsin
Pepper

 

Grillede ovnsbakte grønnsaker

1 stor søtpotet
2 stk mellomstore auberginer
2 stk squash
3 stk båt løk
1 rød paprika

 

Stikk hul med en skarp kniv på begge sider av låret. Del kanelstang i passende pinner, fyll i hullene. Skjær hvitløken i små båter/biter. Fyll videre,hullene med hvitløk og litt smør. Stapp videre med koriander og minteblader. Gni deretter lammelåret inn med olivenolje, appelsin, sitron, malt koriander, kumin og gurkemeie. Dryss over korianderfrø, chipotle chili og gjerne saffran, om du har det tilgjengelig.Dag 2:
Sett ovnen på 175 grader, legg låret på rist, over en langpanne og legg søtpoteter, løk, aubergin, squash og paprika i langpanne under risten med lammet over. Stek en halv time pr kg. Bruk steketermometer. Når termometeret har nådd 65 til 70 grader er lammet ferdig. Ta ut låret og la det hvile på risten i ca 15 min. Dryss over maldonsalt. Dekk til med aluminiumsfolie. I mellomtiden guffer du opp grønnsakene på varmluft og grill til de er møre.

 

IMG_0167

 

Kos kos med harissa

500 g kos kos. ( Bruk en variant fra innvandrer butikk, ikke Go green)

1 ss meierismør

2 ss solsikkeolje
1 -2 ss gurkemeie
Hakkede valnøtter
Pistasjnøtter
Gule rosiner
Hakkede aprikoser
1 pakke red rødbet salat
1/4 granat eple
Kokende vann

 

Harissa

 

1 kopp soltørkede tomater
1 kopp aprikoser
1 kinesisk hvitløk
1 liten rød chili
1 neve frisk minte
1 neve frisk koriander
Skall og saft fra en halv appelsin
Skall og saft fra en halv sitron
2 ss pinjekjerner
1 ss fenikkelfrø
1 ss korianderfrø
4-5 stk hel kardemomme
Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en grovmalt marinadesaus.
Smelt smøret i en kjele med solsikkeolje. Rett før du har i kos kos, tilsett gurkemeie. Fres kos kos´en i et par minutter. Tilsett ca to kopper kokende vann, en av gangen. Fres god men du røre konstant. Deretter heller du blandingen over i en kald bolle og jobber med kos kos`en til den er ferdig. Bland godt i noen minutter, bruk gjerne fingrene. Vask og tørk rødbet bladene, hakk valnøtter og aprikoser.Når kos kos`en er avkjølt, blander du inn alle ingrediensen med harissa. Spar på noen av ingrediensen og bruk som pynt. Legg på lekkert fat og pynt med granateple,

 

 

IMG_1703

 Yoghurt og minte saus

2 beger tyrkisk eller gresk yoghurt
1 kinesisk hvitløk
1 halv liten rød chili
1 halv slangeagurk
2 ss finhakket korianderblader
3 ss finhakket minteblader
2 ts malt koriander
1 ts sukker
 Saften fra en halv sitron

 

Finhakk hvitløk og chili. Del agurken i to og skrap ut innmaten. Hakk deretter i små terninger. Ha i yoghurt, finhakket koriander og minteblader. Bland med malt koriander, sukker og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Hell over i en lekker bolle og bynt med sitron og urter.

 

Håper denne oppskriften kan bidra til vann i munn!

God påske!

Monica

 

 

 

 

 

Posted by & filed under Ukategorisert.

Lime og koriander aioli har vært litt til og fra på menyen, og nå har jeg plukket den fram fra arkivet igjen.

Den dukket naturlig opp igjen da jeg skulle komponere en vår-påske meny, som vi tilbyr de neste ukene i mars, og i forbindelse med påsken.

Den har en lekker grønn farge som innbyr til våren og sommerens tilbehør.

Den er nydelig, frisk og smakfull. Jeg bruker den ofte til asiatiske retter, men den passer også til skalldyr og tapas i alle varianter.

 

Oppskrift:

2 eggeplommer

1 kinesisk hvitløk

1 rød chili

1 bunt koriander

2 lime, saft og skall

1 klyft ingefær

Maldon salt

Kristal olivenolje Nb! Ikke jomfru olje

 

Ha eggeplommene i en food prosessor eller stavmikser, kjør de med litt av oljen til du får en tykk majones. Grovhakk de andre ingrediensen, og ha de i mikseren. Ha i saft fra lime til slutt og kjør med mer olje til du får en fin konsistens aiolien.

Smak til med salt og pepper om ønskelig.